Skip to content

3 tips voor een voldaan gevoel na je fitnesstraining

Tijdens de fitnesstrainingen die je 3 x per week doet, doe je een een aantal apparaten die je kent, wat cardio of regelmatig een groepsles. Toch heb je niet altijd een voldaan gevoel na je training en voelt je training niet ‘af’. Hieronder lees je 3 tips die ervoor zorgen dat je altijd een voldaan gevoel zal hebben na je training. En je behaalt er nog de best mogelijke resultaten mee ook…

Tip 1: Train met een fullbody schema

Het is verleidelijk om te trainen als een ‘bodybuilder’ of ‘fitnessmodel’, maar vaak beter om een training te doen waarbij je je hele lichaam traint met oefening die bij j0u passen op dat moment.

Een fullbody schema is een trainingsschema waarbij je elke spiergroep in je lichaam meepakt in een training. Wanneer je meerdere trainingen per week hebt, kun je met bijvoorbeeld 2 verschillende schema’s werken.

Je bent (waarschijnlijk) geen professional en traint om je goed te voelen en voor je plezier, dus het schema moet bijdragen aan die doelstellingen. Bij een fullbody schema is de kans op overbelasting en blessures klein en doordat je voor elke spiergroep een oefening doet, kun je ook goed herstellen/sterker worden voor je volgende training.

Tip 2: Train met een maximale bewegingsuitslag (full Range Of Motion), geef jouw 100% en beweeg in een gecontroleerd tempo

Door te trainen met een maximale bewegingsuitslag breng jij je spieren maximaal op rek, waardoor je leniger wordt, maar ook sterker. Ga maar een squatten (kniebuigingen maken) met een stang in je nek en zak eens helemaal door naar de grond met je kont bijna op je hakken. Wanneer je normaal gewend bent om tot ongeveer 90 graden te zakken, zal dit veel zwaarder aanvoelen voor je. Het gewicht waarmee je dan traint, zal dus lichter zijn. Echter zal je merken dat je meer gaat verzuren dan eerder.

Dit kun je ook doen met alle andere oefeningen die je doet. Beweeg je dan ook nog in een gecontroleerd tempo ipv snel en geef je elke training jouw 100%, dan zal je merken dat je training na training beter tegen de verzuring kunt. En steeds zwaarder kunt gaan trainen, met als resultaat dat je vetverbranding hoger wordt door de toegenomen spiermassa. Uiteraard is dit wel afhankelijk van je voeding.

Wanneer je elke training 100% geeft en bijhoudt hoeveel gewicht je hebt gebruikt en hoeveel herhalingen je kunt, kun je ook daadwerkelijk zien dat je sterker en fitter wordt.

Sluit je training af met een pittige korte finisher

Onze krachttrainingen zijn niet lang (wel effectief ;-)), maar we sluiten altijd af met een korte conditionele prikkel. Dit is een conditionele oefening, bijvoorbeeld roeien, kettlebell swingen, prowler sprints, jumping jacks of touwtje springen etc etc. waarbij je bijvoorbeeld 4 x 10 sec op maximale snelheid roeit en tussendoor korte rustpauzes van bijvoorbeeld 10 sec houdt.

Je raakt van de krachttraining ‘neurologisch’ vermoeid. De verbinding tussen de hersenen en het spiersysteem raakt vermoeid. En bij de conditionele prikkel raak je ook lichamelijk vermoeid. Samen zorgt dit voor het voldane gevoel na je training.

Voorbeeldschema:

Tempo: 2-0-2-0 (2 sec zakken-2 sec omhoog) Reps: 10-14 Rust: 90 sec Intensiteit: 100%

Wissel de oefening die naast elkaar staan met elkaar af. Gebruik een gewicht waarbij je verwacht tussen 10 en 14 herhalingen niet meer verder te kunnen.

Oefening:

Squat – Standing Dumbell press

Leg curl – Lat Pulldown

Situps – Lying Dumbell press

Conditinele prikkel: 4x 20 sec fietsen – 10 sec rust

 

Veel succes!

Mocht je vragen hebben of een vrijblijvende kennismaking willen plannen, maak hier een online afspraak

 

Marc Hogervorst 

Online Lifestyle Plan

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top