Ga naar hoofdinhoud

Er zijn veel manieren van trainen. Zo kun je krachttraining doen, maar hardlopen kan ook een training zijn.

De meeste mensen trainen niet, maar bewegen. Wanneer jij bezig bent met jouw doel en elke training beter probeert te presteren dan de vorige keer, ben je aan het trainen. Het is anders wanneer je elke week hetzelfde rondje in de sportschool doet. Dan krijgt je lichaam geen nieuwe prikkel te verwerken en zal je weinig resultaat behalen. Je beweegt, maar helaas zonder resultaat.

Resultaatgericht trainen kun je het beste in een sportschool doen. Wij werken 4 weken lang met 2 verschillende trainingsschema’s die je per training kunt afwisselen.

In onze app hebben al onze leden hun persoonlijke trainingsschema’s en houden zij bij hoeveel herhalingen zij doen. Zo kun je de volgende keer dat je dat schema doet zien wat je de vorige keer hebt gedaan en zorgen dat je deze training meer herhalingen doet of een hoger gewicht gebruikt.

In de app hebben we tevens duidelijke video’s om te zien hoe een oefening uitgevoerd moet worden.

We adviseren om krachttraining te combineren met een korte ‘cardio’ vasculaire prikkel aan het einde van de training, zodat je een optimale hormoonrespons creëert en voldaan naar huis gaat.

Tempo

Bij elke oefening beweeg je in het geadviseerde tempo en maak je een zo groot mogelijke bewegingsuitslag. Hierdoor wordt de spier over de hele lengte getraind. Het tempo wat wij adviseren is afhankelijk van jouw hormoondisbalans die uit de 4 wekelijkse vragenlijst komt. Dit is dus het beste tempo voor jou om op dit moment in te trainen.

Om de trainingsprikkel zo goed mogelijk aan te laten komen doe je elke oefening zolang als dat jij kunt in het genoemde tempo. Dat betekent dat je de oefening uitvoert totdat je de techniek niet meer goed kunt uitvoeren of totdat je het gewicht niet meer omhoog krijgt.

(Bij pijn, zwelling of een verminderde bewegingsuitslag stop je uiteraard direct) Veiligheid staat op 1.

Rep-range

De rep-range zijn 2 getallen waartussen jij moet uitkomen wanneer je 100% geeft tijdens een trainingsset. Wanneer de rep-range 8-12 herhalingen is, zoek je een gewicht waarmee jij minimaal 8 herhalingen, maar niet meer dan 12 herhalingen kunt doen. In het begin is dit even zoeken.

Het tempo en de rep-range zijn samen de Time Under Tension: de tijd dat jij onder spanning staat in de oefening set.

In de app kun je dit allemaal nalezen en wanneer je aan het trainen bent met de Online Lifestyle Plan app, wijst het allemaal vanzelf.

Hoe vaak moet je trainen om resultaat te zien

Wanneer je 2-4 x per week traint is dit genoeg. Tenminste, wanneer je gaat trainen zoals wij je adviseren. Je zult binnen 50 minuten klaar zijn en voelen dat je hebt getraind. We pakken vooral je kracht, maar ook je conditie aan.

Het belangrijkste aspect voor resultaat is het complete plan: training, voeding, rust/slaap en stress. Wanneer alles in balans is volgen resultaten snel en blijvend.

Als voorbeeld voor een trainingsweek kun je dit schema nemen:

Maandag trainingschema 1

Woensdag  trainingsschema 2

Zaterdag trainingsschema 1

Maandag start je met training 2.

De andere dagen zijn rustdagen in dit voorbeeld. Uiteraard bepaal je zelf wanneer het voor jou het beste uitkomt om te gaan trainen.

Hormoondisbalans VS training

Door na te gaan waar jij het meeste vet opslaat passen we jouw trainingsvariabelen aan, aan jouw persoonlijke behoefte. Iemand met voornamelijk vet op zijn/haar benen, zal meer herhalingen met lagere gewichten doen.

Iemand met voornamelijk vet op zijn/haar buik, zal waarschijnlijk een cortisol disbalans hebben en minder herhalingen met relatief zwaardere gewichten gaan doen om het optimale resultaat te kunnen behalen.

Door de symptomen uit de vragenlijst, berekenen wij jouw optimale tempo en rep-range waarmee je kunt gaan trainen.

Om een optimale trainingsprikkel te krijgen ga je elke set dus tot 100% en zoek je een gewicht waarmee jij tussen de hoeveelheid herhalingen komt, die het beste bij jouw lichaamssamenstelling past. Zoals hierboven beschreven.

BELANGRIJK: Train 2-4 x per week en maximaal 2 dagen achter elkaar. Na 1 of 2 trainingen hou je 48 uur rust om goed te kunnen herstellen. Hierin wordt je beter.

Meer trainen is niet beter, maar beter trainen is beter!

Back To Top