Waarom jij ’s nachts wakker ligt en wat je eraan kunt doen
Je bent moe, gaat op tijd naar bed, maar toch word je elke nacht rond 3 uur wakker en kan daarna niet meer slapen. ‘s Ochtends ga je uit je bed, maar je voelt je alsof je niet geslapen hebt. Als je dit herkent, lees dan vooral even verder.
Hoe het zou kunnen zijn
Want hoe zou het zijn als je elke nacht door zou slapen. En elke ochtend fit wakker wordt. Je zal veel meer energie hebben en na een werkdag nog gewoon zin hebben om naar de sportschool te gaan. En dan hebben we het nog niet over hoeveel makkelijker je het gaat vinden om gezonde voeding te maken, zodat je eindelijk je fitnessdoelen (afvallen) gaat behalen.
Stress is meestal makkelijk te verminderen
Het is best logisch, en waarschijnlijk weet je dit ook wel, dat wanneer je altijd haast hebt, je te moe voelt om te sporten en niet gezond eet dat je je niet fit en energiek voelt. De oorzaak zit hem vaak in hoe je met stress omgaat (hier heb je zelf invloed op), wat je eet, maar ook wat je doet voordat je naar bed gaat. Wanneer jij tot laat in de avond werkt, in de avond koffie drinkt en heel Facebook, Instagram en TikTok afkijkt is het lastig voor je hersenen om je voor te bereiden om te gaan slapen. De melatonine aanmaak, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt, wordt ernstig verstoord. Dit kan een reden zijn waardoor je slecht kunt slapen wanneer je naar bed gaat en ‘s nachts wakker wordt.
Vicieuze cirkel
Wanneer je dit lang genoeg doet (meestal al na enkele dagen) kom je in een vicieuze cirkel van slecht slapen -> overdag moe zijn -> slecht eten -> veel koffie drinken -> niet trainen -> slecht slapen enz enz.
En op lange termijn kan dit leiden tot depressies en andere ziekten. Je zult je lichaam en geest op tijd rust moeten gunnen om te kunnen herstellen, zodat je je weer fit en energiek gaat voelen.
Pas je rituelen aan en slaap weer door ‘s nachts
Door ‘s avonds na 20:00 uur niet meer op je telefoon/tablet of laptop te kijken zal je melatonine aanmaak normaal verlopen. Je kunt je ontspannen met een hobby of gaan sporten. Dit zorgt ervoor dat je rond 22:00 uur moe wordt en zin krijg om naar bed te gaan. Zorg dat je dit signaal niet negeert en lekker in je bed gaat liggen.
Als je gaat sporten, train dan niet te intensief, want dit kan je hersenen weer actiever maken door de adrenaline. En douche niet te heet, want wanneer je temperatuur stijgt gaat je hart sneller kloppen en het is juist belangrijk om je hartslag te verlagen voordat je gaat slapen.
Daarnaast is het aan te raden om je voeding eens kritisch te bekijken. Wanneer je de hele dag koolhydraten eet, maar eigenlijk niet veel beweegt, zou ik maximaal 1x per dag koolhydraten eten (brood, rijst, fruit, pasta, crackers etc) en 3-5 x per dag maaltijden eten die bestaan uit eiwitten, vetten en groenten. Deze methode zal je meer voedingsstoffen laten opnemen en zorgen dat je minder ‘troep’ opslaat. Hierdoor wordt oa je lever minder belast, waardoor de kans dat je ‘s nachts naar de wc moet een stuk kleiner is.
Deze manier van eten zorgt er ook voor dat je vet gaat verliezen, waardoor je je fitter gaat voelen en meer zin krijgt om gezond te eten, regelmatig te trainen en energie overhoudt om aan het einde van de dag nog iets te ondernemen.
Je kunt dit zelfstandig oppakken (eventueel met onze app), maar ik denk dat wanneer je bovenstaande herkend, je beter een professional in kunt schakelen. Wij hebben fitness- en voedingscoaches in huis, maar ook een slaapcoach en stress- en burn-outcoach.
Hulp nodig?
Wil je vrijblijvend eens komen kennismaken? We hebben gyms in Hoofddorp en Hillegom, maar het kan ook via (video)bellen. Stuur een mail naar: info@personallifestylegym.nl en we maken snel een afspraak om jouw slaap-, eet-, en trainingsritme weer te optimaliseren.
Dit bericht heeft 0 reacties